בכל שעה, 3.7 אנשים בישראל מפסיקים לאכול מרגרינה. הם עוד לא יודעים זאת, אבל חייהם ישתנו ללא היכר.

 

בכל יום, 8265 מתכונים ייכשלו כישלון חרוץ עקב החלפה לא מבוקרת של מרגרינה בשמן.

3,417 טונות של רביכה שמנונית ירפדו את אתרי הפסולת שלנו עד סוף השנה הקלנדרית.

בסוף השבוע הקרוב, 245,611 אנשים בישראל שוב יגישו לקינוח בארוחת השבת את אותה עוגה בחושה עם שמן שהכינו כבר 49.3 פעמים בממוצע השנה.

 

העובדות אם כן, מצמררות.

 

העובדות המומצאות מצמררות אף יותר.

 

אני מתייחסת לטרנד ההימנעות ממרגרינה כמו לכל טרנד בנוגע למאכלים שהופכים למקור-כל-הרוע-דו-ז'ור - בספקנות בריאה. אבל הטרנד הבריאותי וחברי מחרימי המרגרינה גרמו לי להבין משהו חשוב: שאפייה עם שמן חסכונית יותר מאפייה עם מרגרינה או חמאה.

 

לא ניתן להתכחש לכך ששמן צמחי זול יותר ממרגרינה, ובטח שיותר מחמאה. ליטר שמן קנולה עולה ב"רמי לוי" כ-8.5 שקלים ומספיק בדרך כלל ל-4 מאפים לפחות. כלומר, עלות השומן במתכון תהיה לרוב כ-2 שקלים. לעומת זאת, חבילת של 200 גרם מרגרינה עולה בערך 4.5 שקלים. הבה נחשוב על זה כך- על כל חבילת מרגרינה שאתם מחליפים בשמן אתם חוסכים כ-2 שקלים ואפילו קצת יותר. חיסכון קטן, אין מה להגיד. אבל אם אתם אופים הרבה, זה מצטבר.

 

מאז שהגעתי למסקנה הזאת אני נמצאת במסע חיפוש בלתי נלאה אחר קינוחים – ובעיקר מאפים - שאפשר להכין עם שמן בלי לשלם בטעם ובמרקם. כמובן ששום דבר לא משתווה לחמאה. (מממ... חמאה...) אבל אם כבר אופים פרווה, אז לפחות שיהיה זול ושכולם יאכלו.

 

אז הנה מתכון מצוין לעוגיות ללא מרגרינה - עוגיות שוקולד מושלגות. העוגיות האלה (שנקראות לפעמים גם עוגיות זברה) תופסות מקום של כבוד בתודעת האפייה הקולקטיבית שלנו, ומתברר שקל מאוד להכין אותן עם שמן.

 

מדובר, למי שעד עכשיו חי במערה (בר יוחאי, מאחוריך!) בעוגיות שוקולד שמגולגלות באבקת סוכר. באפייה הן מתרחבות ונוצרים סדקים בציפוי הסוכר. כך מתקבלת עוגייה בעלת מראה מרשים: לובן אבקתי שמחורץ על ידי בקיעים שחורים-חומים.

 

בתור בונוס לקמצנים, המתכון עושה שימוש בקקאו במקום בשוקולד - מה שמוריד עלויות עוד יותר.

 

המתכון מבוסס על מתכון מתוך הספר Debbie Mumm’s Old-Fashioned Cookies, שהובא בבלוג montcarte, עם שינויים קלים שלי.

 

>> עוד עוגות ועוגיות פרווה ללא מרגרינה - בבלוג "בישול בזול"

 

עלות: כ-9 שקלים

כמות: כ-40 עוגיות

 

מרכיבים
  • 1/3 כוס שמן
  • 1/4 1 כוסות סוכר
  • 1/2 1 כפיות תמצית וניל
  • 1 ביצה
  • 2 חלבונים
  • 2/3 1 כוסות קמח
  • 3/4 כוס קקאו
  • 1/2 1 כפיות אבקת אפייה
  • 1/2 כפית מלח
  • כ-1/2 כוס אבקת סוכר, לגלגול העוגיות (יצא שהשתמשתי בכ-2/3 שקית)

 

אופן ההכנה
  1. מערבבים בקערה (ביד או עם מיקסר) את השמן, הסוכר והווניל עד שהתערובת אחידה.
  2. מוסיפים את הביצה והחלבונים, ומערבבים עד שהתערובת אחידה.
  3. מערבבים בקערה נפרדת את הקמח, הקקאו, אבקת האפייה והמלח. מוסיפים לתערובת הראשונה ומערבבים רק עד שהתערובת אחידה (בשלב זה ייתכן שתאלצו לזנוח את המיקסר אם הבצק קשיח מדי).
  4. כעת מומלץ להכניס את הבצק למקרר לחצי שעה לפחות, כדי שעיצוב העוגיות יהיה קל יותר. אבל זה לא חובה אם אתם לחוצים בזמן.
  5. מניחים את אבקת הסוכר בקערה. יוצרים כדורים בגודל שבין אגוז מלך למסטיק עגול, מגלגלים בסוכר עד שהם מצופים לגמרי ומניחים בתבנית אפייה שטוחה. אין צורך לשמן אותה, אבל אפשר לרפד בנייר אפייה אם רוצים להימנע משטיפתה.
  6. אופים 8-7 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות. נותנים לעוגיות להתקרר 3-2 דקות לפני שמוציאים אותן מהתבנית.

 

 

עוגיות לימון מושלגות (פרווה, ללא מרגרינה)

 

מאחר שהמתכון הזה עושה שימוש בביצה אחת ו-2 חלמונים - שתפקידם להעשיר את הבצק ולהצהיב אותו - הוא בעצם מתכון משלים לעוגיות השוקולד המושלגות, שמצריכות ביצה ו-2 חלבונים. דמיינו איך העוגיות ייראו יפה על צלחת אחת, אלה לצד אלה!

 

אפשר להשתמש בצבעי מאכל כדי להעצים את צבע העוגיות, אבל ממש לא חייבים. אם לא משתמשים בצבע, העוגיות יהיו בגוון צהוב בהיר למדי - שזה סבבה. הטעם מן הסתם זהה. למקרה שתהיתם, עשיתי גם ניסיון טבעי והשתמשתי ב-1/2 כפית כורכום במקום בצבע המאכל. העוגיות אכן יצאו צהובות יותר ואף אחד לא חש בטעם, אבל אני ידעתי שהוא שם והרגשתי אותו. אז לשיקולכם.

 

עלות: כ-9 שקלים

כמות: כ-30 עוגיות

 

מרכיבים
  • קליפה מגוררת מלימון אחד
  • 1/4 כוס מיץ לימון
  • 1/4 כוס שמן
  • 1 כוס סוכר
  • 1 ביצה
  • 2 חלמונים
  • 2 כוסות קמח
  • 2 כפיות אבקת אפייה
  • 1/2 כפית מלח
  • אפשרות: כמה טיפות צבע מאכל צהוב
  • 1/4 כוס אבקת סוכר
  • 1 כף קורנפלור

 

אופן ההכנה
  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את תבנית התנור או מרפדים אותה בנייר אפייה (זה חשוב – מניסיון, העוגיות יידבקו לתבנית אם לא תעשו זאת).
  2. טורפים בקערה את קליפת הלימון, המיץ, השמן, הסוכר, הביצה והחלמונים עד שמתקבלת תערובת אחידה.
  3. מוסיפים את הקמח, אבקת האפייה והמלח ומערבבים רק עד שמתקבל בצק אחיד. לקראת סוף הערבוב אפשר להוסיף כמה טיפות צבע מאכל צהוב, כדי להעצים את צבע הבצק - אבל בהחלט לא חובה.
  4. מערבבים בקערה נפרדת את אבקת הסוכר והקורנפלור.
  5. מעבירים גושים קטנים של בצק לתוך קערת אבקת הסוכר בעזרת כף, מגלגלים אותם באבקת הסוכר ומנסים לתת להם צורה פחות או יותר כדורית. חבל לנסות לעצב אותם לכדור לפני הגלגול באבקת הסוכר, כי הבצק יידבק לכם לידיים.
  6. מניחים את כדורי הבצק בתבנית (חשוב שיהיה ביניהם קצת רווח).
  7. אופים כ-10 דקות, עד שהעוגיות משתטחות ומתייצבות. אם אתם אוהבים עוגיות פריכות יותר, תנו להן להזהיב טיפה בצדדים; ואם אתם אוהבים עוגיות רכות ונגיסות יותר הוציאו אותן לפני שהן מתחילות להזהיב.