ביתם החדש של האדריכלים שרון פז וצבי גרש, הורים לשלושה ילדים, לא מנקר עיניים בגודלו ובסגנונו. הוא נבנה על בסיס קווי המתאר של הבית הישן שלהם, שנבנה בשנות ה-60 על מגרש של חצי דונם באחת השכונות הוותיקות ברמת השרון. למרות שהרסו אותו כליל ובנו חדש, החליטו לשמור על כמה מהמאפיינים הישנים, כמו היותו מורם מעט מעל פני הקרקע והמרפסת הגדולה מסביב.

 

הבית בן שתי הקומות מוקף גדר ועצים וכמעט שאינו נראה מן הרחוב. הוא מוקם בפינה הצפון מזרחית של המגרש וגודלו 200 מ"ר בנויים (ועוד 40 מ"ר לחניה). בתכנון עשו פז וגרש שימוש בפרופורציות חתך הזהב – יחס אידיאלי בין שני משתנים, שנעשה בו שימוש כבר בימי יוון הקלאסית. לכן גם בחרו שני האדריכלים לתכנן בית קטן יחסית ולא רחב ידיים, כפי שמבקשים היום לקוחות רבים. "אנחנו מרבים לתכנן בתים פרטיים וקיימת תחושה שאנשים בונים חללים ולא תמיד עושים בהם שימוש", מסביר גרש. "אנחנו לא רצינו להיות 'עבדים' של הבית ובחרנו בקנה מידה שמתאים למשפחה".

 

  ( צילום: עמית גרון )

 

מרחב בסגנון המרפסת הישנה והאהובה הוגדר באמצעות קורות הבית, שהוצאו מהמעטפת החוצה, כמסגרת. הרצפה חופתה בעץ איפאה, והמרחב שנוצר הוא חלק אינטגראלי מהבית ופונה לחצר שבה עצי תפוז, מנגו, פיטנגו ואגוז. "רצינו שתיווצר תחושה של בית גם בחוץ, כשמסביב הגינה של פעם", אומרים השניים.

 

מעטפת הבית נראית כמרחפת מעל לקרקע הודות ליסודות הבולטים כמטר מעל לאדמה, בדומה לבית הישן. על האדמה פוזרו אבנים, כדי לסייע לחלחול מי הגשמים. גרם מדרגות קצר מחבר בין השביל לדלת הכניסה, שחופתה עץ אלון צרפתי, כמו חלקים אחרים בחזית המזרחית, שלאורכה חלונות גדולים. עמודי פלדה מחופים אלומיניום מסייעים למעטפת בנטל המשקל.

 

קומת הכניסה מתפרשת על 120 מ"ר וכוללת סלון, פינת אוכל ומטבח, שמופרדים מחדר השינה של ההורים באמצעות גרם המדרגות המוביל לקומת הילדים. התכנון מאפשר להורים קשר עין עם ילדיהם המשחקים בקומה השנייה.

 

  ( צילום: עמית גרון )

 

בסלון ספה אפורה באורך 3.8 מטרים, שהוזמנה אצל רפד. לצידה שתי כורסאות מ"וינטג'" שבשוק הפשפשים ובמרכז שולחן מ"טולמנ'ס". החלל הגדול מואר גם דרך חלונות הסרט הגבוהים, המקשרים בין שני מפלסי הבית. בין הסלון למטבח מפריד קיר שבו פתח מאורך, שמתחתיו הוצבו ארונות המטבח, מחופים משטח קוריאן ש"מתקפל" לכיור. הארונות נבנות לאורך שתי צלעות מקבילות, שביניהן דלת יציאה לחצר. הצבעוניות המונוכרומטית בבית ניכרת גם בחדרי השירותים, שחופו באריחי קרמיקה בדוגמת מקלעת.  

 

  ( צילום: עמית גרון )

 

בשונה ממרבית גופי התאורה בבית, שהינם שקועים, מעל שולחן האוכל מרחפים שלושה גופי תאורה שעיצב טום דיקסון הבריטי והובאו לארץ ביבוא אישי. הם עשויים יציקה אקרילית ועטופים בנחושת. על הקיר לצד השולחן נתלה ציור של קרן פז. מעקה המדרגות המובילות לחדרי הילדים הופך בקומה השנייה ליחידת מדפים (נגרות: עימד יונס). פינת המשפחה למעלה צופה לחלל הסלון ומוקפת מעקה זכוכית.

 

שרון פז וצבי גרש הקימו משרד משותף ב-2005, לאחר התמחות של פז במשרדה של עדה כרמי מלמד ושל גרש בניו יורק. הם מתכננים בתים פרטיים ואולמות בתי קולנוע ועובדים בימים אלה גם על תכנון שכונה בגיאורגיה.

 

>> לאתר של פז גרש לחצו כאן

>> לאתר של עמית גרון לחצו כאן 

 

עוד בית שבו הוצאו הקורות מהמעטפת החוצה:

>> וילה עצומה ומוחצנת בשכונת ''בנה ביתך'' באשדוד